![]() |
Kirjoittaja Piia Aro |
Annoin taannoin palautetta kosmetiikkatuotteita myyvälle multikansalliselle yritykselle verkkosivujen palautelomakkeen kautta. Viestini oli asiallinen, mutta kriittinen. Vastaukseksi sain copy-paste tyylisen sähköpostiviestin; kiitos palautteestasi, välitämme viestisi kyseisestä aiheesta vastaavalle henkilölle. Sen jälkeen en kuullut yrityksestä yhtään mitään. Vieläkin nyppii.

Asiakkaalla on varaa valita. Sosiaalinen media on muuttanut markkinoinnin luonnetta totaalisesti. Sisällön tuottaminen korostuu ja yritykset joutuvat kilpailemaan verkossa kaiken muun viihteellisen sisällön kanssa, siispä markkinointikin on viihteellistynyt. Toisaalta myös ”hyvän tekeminen” korostuu sosiaalisessa mediassa. Ihmiset näyttävät mielellään parhaat puolensa itsestään ja muiden auttaminen on siihen oivallinen keino. Sosiaalisessa mediassa menestyvät erityisesti markkinointikampanjat, joissa brändi antaa ihmisille mahdollisuuden auttaa jotakuta.
Aivan samat lait ja asetukset pätevät myös asiakaskyselyiden tekemisessä. Asiakkaalla on varaa valita – joko hän vastaa tai sitten ei. Miksi ei motivoida palautteen antamiseen samoilla keinoilla? Asiakaskyselyt ovat markkinointia mitä suurimmassa määrin. Yritys ei voi odottaa asiakkaaltaan mitään, ellei se ole valmis ensin antamaan jotain. Lisäarvo asiakkaalle voi olla opastusvideo, keskusteluforumi, "hyvän tekemisen" mahdollisuus, muiden vastaajien mielipiteiden saaminen, pääsy johonkin eksklusiiviseen mihin muut eivät (ainakaan näennäisesti) pääse. Suhde pitäisi kuitenkin olla aina niin, että asiakas kokee saavansa enemmän kuin antaa.
Asiakaskyselyt tehdään valitettavasti usein liian kevyellä otteella, pahimmillaan vain pakosta kun kaikki muutkin tekevät. Ne unohdetaan integroida markkinointiin ja sisällön tuottamiseen. Yritys menettää silloin arvokasta tietoa nykyisistä ja potentiaalisista asiakkaistaan ja pystyy reagoimaan muutoksiin liian hitaasti. Kyselyn sisältö ei yksin riitä, se täytyy myös jalkauttaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti