maanantai 14. lokakuuta 2013

Palautteen antamisen taito

Kirjoittaja
Laura Tiilikainen
Palautteen antaminen on taitolaji. Siinähän ratkaisee paitsi se, että mitä asiaa on, myös se, miten asian tuo esiin.

Tyypillisin palautteen muoto on valitus. Se on sitä, millä oma kiukku ja turhautuminen puretaan jonnekin muualle: Tämä on virhe! Tämä on niin väärin! Näin ei saa tapahtua! Valitus hyödyttää harvoin ketään, edes valittajaa. 

Valittavan palautteen sijaan jotkut antavat korjaavaa tai kehittävää palautetta. Se on sitä, missä nostetaan esiin ongelma, mutta käännetäänkin se kehityskohteeksi: Tämä oli huonosti, mutta näin sen voisi korjata. Tämä meni hyvin, mutta tässä olisi petrattavaa. Tällainen palaute  on vähän kuin se leikki, että "etsi kuvasta seitsemän virhettä" ja sen jälkeen niille ehdotetaan korjaukset.

Vaikuttava palaute on tehokkainta.

Palaute on tehokkaimmillaan vaikuttavana. Vaikuttava palaute ei takerru virheisiin ja kritiikkiin eikä se jää pelkän asian tasolle vaan se tuo esiin myös asioiden vaikutuksen. Se pyrkii vaikuttamaan vastaanottajaan ja tekemään toimimisen palautteen pohjalta helpoksi.

Tässä on muutamia keinoja, jotka tekevät palautteesta vaikuttavaa:

1) Käytä myönteistä ja kannustavaa kieltä. Karsi pois kaikki ei-, älä-, mutta- ja eikä-ilmaisut ja liitä mukaan sopivia myönteisiä sanoja: hyvä, hieno, mainio, hauska, kiva… Kun käyttää positiivista kieltä, vastaanottokin on suopeampi.

2) Kerro, miten haluaisit asian toimivan tai olevan. Se ohjaa vastaanottajaa ajattelemaan toivetilaa nykytilan virheisiin ja vääryyksiin takertumisen sijaan. Kritiikki ja virheiden osoitteilu sen sijaan saavat vastaanottajan helposti puolustamaan jo tekemäänsä. 

3) Kerro millainen vaikutus on muutoksella nykytilanteesta toivottuun tilanteeseen. Jos järjestelmä toimisi näin, säästäisitte tunnin viikossa työaikaa. 

4) Kaiva esimerkkejä toteutukseen, jos mahdollista. Konkretisointi on jo askel toiminnan ja toteutuksen suuntaan.

Samoja keinoja voi toki käyttää kaikenlaiseen ideoiden ja ajatusten myymiseen. Ja eräänlaista ajatuksen myymistähän palautekin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti